2009. december 15., kedd

Bejgli (mákos, diós)



A tészta hozzávalói ( 4db nagyobb bejglihez )

ezt a receptet egy hasonló oldalon találtam, egy kicsit változtattam, nekem így jól is sikerült.

90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája

1 dl hideg tejszín és kb. 1,5 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy a gyúródeszkához ne tapadjon hozzá. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.

4 egyenlő részre osztottam majd 20 percre a hűtőbe tettem.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Én délelőtt készítettem el, majd délután le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel.

Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!

Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Mák vagy dió töltelék ( 4 db bejglihez )

85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa

mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

0.5 liter víz

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

Tehát 4 db mákos vagy 4db diós bejglihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése