2010. február 8., hétfő

Napsugárfánk

Hozzávalók

A tésztához:

5dkg élesztő, 1dl (kb. 10dkg) cukor, 3dl tej, 10dkg vaj vagy margarin, 10dl (kb. 60dkg liszt), csipetnyi só

Töltelékhez:

kb. 1csomag megfőzött és kihűlt vaníliás puding (4dl tejjel)

Lekenéshez: 1tojás

Mártogatáshoz: 5dkg vaj, kb. 15dgk kristálycukor

A tészta hozzávalóit kenyér sütő gépbe tettem és figyeltem hátha túl lány lenne a tészta mert akkor kell még bele liszt. Az eredeti recept ennél kevesebb lisztet írt, de bőven tettem még a tésztához. Ha nincs valakinek kenyérsütője, akkor meglehet csinálni simán is, az élesztőt a tejbe felfutatni kis cukorral majd a hozzávalókkal együtt simára dagasztani. Kicsit lány legyen a tészta az a jó.

Letakarjuk, vagy a kenyérsütőbe kelesztjük kb. 30-40 percig. Amíg kel a tészta a pudingot elkészítjük.

Mikor megkelt gyúródeszkára tesszük a tésztát és lisztel jól alaposan kidolgozzuk, nyugodtan tehetünk hozzá lisztet ha felveszi. Semmiképp ne legyen a tészta keményebb egy fonott kalács tésztájánál. Mikor jól kidolgoztuk a tésztát kettéosztjuk. Az egyiket letakarva félretesszük, a másikból kb. 5cm átmérőjű hengert sodrunk, amit 12 egyforma korongokra fölvágjuk. A tenyerünk közt egyenként meggömbölygetjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ne tegyük túl közel egymáshoz őket. A fánkok közepét ujjal benyomkodjuk, de óvatosan nehogy kilyukasszuk. A maradék tésztával ugyan így járunk el. A pudingot ami már kihűlt, kis kanállal a fánkok közepébe halmozzuk. Magas fokon kb. 210-230fokon 12-15percig sütjük.

Mikor a fánkok megsültek, a vajat megolvasztjuk és a fánkokat ebbe a vajba mártogatjuk bele majd a cukorba. A puding jelképezi a napot, a cukor a nap sugarait.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése